20 Mart 2011 Pazar

Libya Bombalanıyor


Fransız savaş uçağının Libya ordusuna ait bir askeri aracı vurmasının ardından Libya'ya operasyon büyüyerek sürüyor. ABD'nin de operasyona katıldığı ve gemilerden Libya'ya füze fırlattığı söyleniyor. Libya televizyonu sivil kayıplar olduğunu bildirdi.

01:11
Libya'ya Fransa, İngiltere ve ABD saldırıyor. Pentagon, ABD ve İngiltere'nin Libya'ya 110 füze attıklarını açıkladı. Uçaklar başkent Trablus'u vuruyor.
***
Operasyona "Şafak Yolculuğu" adı verildi.
Libya lideri Kaddafi, operasyonun başlamasının ardından yaptığı açıklamada, "Libyalılar devrim için silahlanır" dedi.
Operasyonun seyri
Libya'ya ilk saldırıyı Fransa düzenledi. Fransız savaş uçağı Libya askeri aracını vurdu.
Saldırı TSİ 18.45'te başladı.
Fransız savaş uçakları ilk ateşin ardından bu kez de Libya güçlerine ait 4 tankı daha vurarak imha etti.
Operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.
Fransa Dışişleri Bakanı, "Kaddafi BM kararına uyana kadar operasyon sürecek" dedi.
Fransa'nın Charles De Gaulle uçak gemisinin de Libya'ya doğru yarın yola çıkacağı kaydedildi.
Akdeniz ve çevresinde konuşlu Amerikan savaş uçakları ve savaş gemilerinin de operasyona katıldığı, gemilerden Libya'ya füze fırlatıldığı bildiriliyor.
İspanya da operasyona katılması için 4 adet F-18 tipi askeri uçağını İtalya'ya gönderdi.
Libya'nın işgaline doğru giden süreç, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya askeri müdahaleye izin vermesiyle başladı.
Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya katılıyor.
Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirtildi.
"Trablus'ta siviller hedef alınıyor"
Öte yandan Libya resmi TV kanalı başkent Trablus, Misrata, Zuvere ve Sirte'de sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü.
Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi, Misrata ve Libya'nın batısına hizmet veren yakıt tanklarının vurulduğu ifade edildi.
Libya resmi haber ajansı da, Trablus'ta ambulansların, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu yaralanan sivillere yardıma yetişmeye çalıştığını duyurdu.
"Barbarca saldırı, ateşkes kararımızın arkasından geliyor"
Libya hükümeti cephesinden de açıklama geldi.
"Libya'ya yönelik bu barbarca saldırı, ateşkes kararımızın arkasından geliyor" diyen Kaddafi'nin genel sekreteri, saldırıdan zarar gören sivilllerin, yaralıların sayısının hastanelerde gittikçe arttığını kaydetti.
Açıklama şöyle sürdü:
"Bu saldırının herhangi bir bahanesi olamaz. Libya Güvenlik Konseyi'nin kararını kabul etmiş ve ateskes ilan etmiştir Libya ve uluslararası gözlemcilerin varlığını talep ettik. Ancak bu talebimize karşı gözlemci yerine füze gönderdiler.
Saldırı moralimizi bozamaz ve bizi pes ettiremez."
Öte yandan Libya lideri Kaddafi'nin Trablus'taki ikametgahı "Bab el Aziziye"nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.
Sarkozy: Sivilleri korumayı amaçlıyoruz
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, "Uçaklarımız Kaddafi'nin kendi nüfusuna şiddet kullanılmasını önlemek için uçuyor. Uçaklarımız tanklara müdahale için bekliyor" diye konuştu.
"BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararı hor gördüğünü ve dinlemediğini" iddia eden Sarkozy, "Halk özgürlüğü seçti. Cani deliyi durdurmak için Arap halkının bizim desteğimize ihtiyacı var. Bunu tedarik etmek bizim görevimiz. Arap halkları kendini özgürleştirmeyi seçti. Libya'nın geleceği Libya halkına ait. Onlar adına karar vermeyi düşünmüyoruz. Sadece evrensel bir bilinç ve bu tür suçları tolere edemeyiz. Bizim Arap halkına müdahalemiz sözkonusu değil" ifadelerini kullandı.
Fransa lideri ayrıca, "Sivil nüfusu korumayı amaçlıyoruz. Arap halkları haklarından yoksun kalmamalı. Şiddet ve saldırılar durursa diplomasi kanalları tekrar açılacak" dedi.
ABD'den "kararlılık" açıklaması
ABD Başkanı Barack Obama da, "Kararlılığımız net. Libya halkı korunmalı. Sivillere şiddet son bulmazsa uluslararası komisyon harekete geçecek" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise "Müdahale ertelenirse daha çok sivil ölür" diyerek operasyonu meşrulaştırmaya çalıştı.
Güvenlik Konseyi kararı
BM Güvenlik Konseyi kararı, Libya üzerinde "uçuşa yasak bölge" oluşturulmasını öngörüyordu.
Yapılan müdahalenin "siviller" için yapıldığı öne sürülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design By | Haberaloji
Tedavisi Ne iyi gelir mp3 dinle