27 Temmuz 2010 Salı

İngiltere Başbakanı Türkiye'ye Geldi.

http://i.sabah.com.tr/sbh/2010/07/27/475x250/391144210085.jpg

İngiltere Başbakanı David Cameron, Ankara'daki resmi temaslarında "Ankara'dan Brüksel'e yolun döşenmesini, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini istiyoruz" dedi.

Cameron, Ankara temasları çerçevesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Cameron ve beraberindeki heyet, Anıtkabir ziyaretinde önce Arslanlı Yol'da yürüdü. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Cameron daha sonra da Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Cameron, Anıtkabir Özel Müzesi'ni de gezdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron'u, Başbakanlık Merkez Bina'da resmi törenle karşıladı; iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cameron, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) yaptığı konuşmada, "ateşli biçimde Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin tam üyesi olmasını istediğini" belirtti.

NATO'nun kıdemli üyesi Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği için çalışmış olduğunu belirten Muhafazakar Parti Lideri Cameron, "Türkiye'nin AB üyesi olmasına engel çıkarılması bizi kızdırmaktadır" şeklinde konuştu.

"Laik Müslüman ülke Türkiye'nin AB'ye kabulü din ayrımı üzerine değil, (medeni) değerler üzerine olacaktır. Bunun için AB'ye tam üyelikte hüsnükabul görmelidir" diye ekledi.

Türkiye'yi ilk kez ziyaret eden Başbakan Cameron, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine kesin karşı olanları üç gruba ayırıyor: "Türkiye'nin büyüyen ekonomi gücenden korkan muhafazakarlar; Batı-Doğu kutbundakiler ve İslam'a karşı hep önyargılı olanlar.''

CAMERON'IN TÜRKİYE ZİYARETİ İNGİLİZ BASININDA: "CAMERON, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ ATEŞLİ
BİR ŞEKİLDE SAVUNACAK"

İngiltere'nin yeni Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron'ın Türkiye'ye yaptığı ilk resmi ziyaret ve burada yapacağı konuşma, bugünkü İngiliz basınında geniş yer alıyor.

Financial Times (FT) gazetesi, Cameron'ın ziyaret sırasında Türkiye'nin AB üyeliğini "ateşli bir şekilde" savunacağını belirterek, İngiliz Başbakanının Türkiye'ye yönelik övgülerinin, Türkiye'nin ABD ve Avrupa ile ters düştüğü bir döneme denk geleceğine dikkati çekti.

Cameron'ın yapacağı konuşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı rahatlatacağı yorumunu yapan gazete, İngiliz Başbakanının bu desteğinin arkasındaki nedenin diplomatik ilişkilerden çok ticari ve ekonomik ilişkiler olduğunu kaydetti. Gazete, Cameron'ın ticareti diplomatik konuların önünde tuttuğunu bildirdi.

Guardian gazetesi ise David Cameron'ın bugün Ankara'da yapacağı konuşmadan bölümler aktararak, Cameron'ın Fransa ve Almanya'ya sesleneceğini ve Türkiye'yi AB dışında bırakmanın tehlikelerine işaret edeceğini belirtti.

Gazete Cameron'ın, bir yandan Ankara'dan NATO üyesi olarak Avrupa'nın sınırlarını korumasını beklerken diğer yandan AB kapılarını kapatmanın, Fransa ve Almanya'nın ikiyüzlülüğünü gösterdiğini ifade etmesinin beklendiğini kaydetti. Gazete Cameron'ın, konuşmasında şunları söyleyeceğini yazdı:

"Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Avrupa'nın savunmasına yaptığı katkıları ve Türkiye'nin bugün Avrupalı müttefikleriyle birlikte Afganistan'da yaptıklarını düşündüğümde, AB üyeliği yönündeki ilerleyişinizin bu şekilde engellenmesi beni sinirlendiriyor. Türkiye'nin kampı koruyabileceğini, ancak çadırın içine giremeyeceğini söylemek yanlıştır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design By | Haberaloji
Tedavisi Ne iyi gelir mp3 dinle